Tornis Ateljee-bar grundades redan år 1951. På vårvintern började man renovera detta f.d. utsiktscafé i byggnadens 14:e våning: våningen försågs med direkt eluppvärmning och de stora fönstren byttes ut mot treglasfönster. Mauno Manninen, eldsjälen bakom teaterensemblen Intiimiteatteri, var den som uppfann barens namn när han en gång råkade utbrista: ”Vilken perfekt ateljé!”


Det är inte svårt att hitta motivation för att gå upp för de branta spiraltrapporna till Ateljee Bar. För när man väl är framme, har man en underbar utsikt över hela staden och kan avnjuta sin cocktail högre upp än någon annanstans i Helsingfors. En behaglig bris från havet svalkar och ger en extra krydda åt det hela.

Baren är också en fröjd för ögat och själen – ambulerande utställningar gör att atmosfären i Ateljee varierar från månad till månad. Ateljee har fungerat som utställningsutrymme för unga och begåvade artister ända sedan 1951.

Ateljee Bar är en klassiker, inte riktigt lik någon annan bar i Helsingfors. Ett elegant alternativ för en drink eller två innan kvällen drar igång.

År 2008 valdes American Bar bland de bästa i branschfolkets egen omröstning Best Bars 2008.