Hur länge har du jobbat på Torni och vilka är dina arbetsuppgifter?
Jag jobbade här redan på 80-talet, men var borta på annat håll ibland. Nu har jag varit här i sex år. Till mina arbetsuppgifter hör att ta hand om personalens välmående, betjäna våra kunder och se till att restaurangerna gör ett gott resultat.


Vad gör Torni till en föregångare på restaurangbranschen? Varför klarar den sig så bra år efter år?
Vi på Torni har alltid försökt följa tiden. Utgångspunkten är att vi så snabbt som möjligt försöker snappa upp nya trender som hittar sin väg till Finland. Vi använder samma devis som kommerserådet Soiro gjorde i tiderna: ”Igen någonting nytt på Torni”.


Hur klarar sig Tornis kök i en inhemsk och internationell jämförelse?
Tornis kökspersonal har alltid strävat efter det allra bästa. Vi är en eftertraktad arbetsgivare och många använder anställningen här som en språngbräda i karriären. Våra rätter är kanske inte lika experimentella och nydanande som på Michelin-ställen, men när det gällen smaken är vi minst lika goda.


Legendariska Torni, American Bar med sina kända drinkar och barmästare samt Ateljee Bar med stadens bästa utsikter – hur stor roll har dessa unika ställen för Tornis framgång?
Nyckelordet är mångsidighet. Restaurangerna har klara och mycket olika verksamhetsidéer. O´Malley´s är ett ställe för dem som gillar öl och avslappnad atmosfär, på American Bar kan man avnjuta äkta drinkar och Ateljee Bar är helt enastående. Jag kan inte låta bli att påpeka att American Bar i två års tid varit bland de tre bästa när branschfolket har fått säga sitt om de bästa barerna i Helsingfors.


Vilka har varit de mest oförglömliga händelserna/gästerna?
Prins Philip med sitt sällskap trivdes i utsiktskabinetten en dryg timme längre än de hade planerat. Tillställningen var festlig men samtidigt mycket varm. Bland andra oförglömliga gäster kan jag nämna Harry Belafonte, Roger Moore, presidenterna Koivisto och Ahtisaari samt Oliver Kahn, det tyska fotbollslandslagets legendariska målvakt som besökte oss ganska nyligen.

Hur länge har du jobbat på Torni och hurdana är dina arbetsuppgifter?
Jag kom till Torni för första gången år 1975. Jag jobbade som servitris fram till år 1980 då hela byggnaden stängdes på grund av renovering. Vi anställda flyttades till företagets andra restauranger. När Torni sedan öppnades på nytt, var jag moderskapsledig och hemma med barnen i fyra års tid, trots att man på den tiden fick vara borta från jobbet egentligen bara ett år. Jag återvände år 1985 och sedan dess har jag jobbat här som frukostansvarig, servitris och restaurangansvarig. Just nu är min tjänstebeskrivning servicechef. Till mina arbetsuppgifter hör olika logistiska frågor, beställning av drycker, redovisning, inventering, kontroll av räkningar, lunchservering osv.


Hur skiljer sig Torni anno 2008 från Torni anno 1931?
Redan på 30-talet var Torni mycket modern och före sin tid. De yttre ramarna och människorna förändras, men Torni består. Tiden har fört med sig nya vindar och hela restaurang- och hotellbranschen har förändrats mycket under de 30 år som jag jobbat inom branschen.


Hur ser du Torni om 75 år?
Torni är fortfarande ett av de bästa ställena i Helsingfors. Vi betjänar våra kunder så bra vi kan och våra kunder känner att de faktiskt får valuta för pengarna. Vi lever i tiden.


Varför är Torni så speciellt? Hur skiljer det sig från andra hotell?
Torni är i en klass för sig. Stället har varit föremål för många historiska händelser, men det är inte någonting vi klamrar oss fast vid. Torni lever och utvecklas hela tiden. Ibland har det varit svårare tider, men vi har alltid klarat oss och funnit nya former och lösningar. Torni är inte vilket hotell som helst: våra rum är individuella och innehåller alltid nya element. Torniandan lever vidare och mår bra.


Hur håller ni er ajour när det gäller t.ex. inredning eller menyer?
Det gäller att hela tiden följa nya internationella trender och ta de bästa bitarna och idéerna av dem till oss. Man får aldrig stanna upp och invagga sig i tanken att ”nu är vi färdiga”.


Vilka har varit de mest oförglömliga händelserna/gästerna?
Det har hänt en hel del. En årligen återkommande händelse är förstås Tornis Riddare som varje år samlas den 19 september till Torni för att fira Riddardagen. Sen har vi ju fått besök av många kändisar, bl.a. Harry Belafonte, Leonard Cohen, Roger Moore och Jane Fonda.